Thuiswerktips - Corona laat je niet gek maken

Thuiswerktips - Corona laat je niet gek maken

Thuiswerktips - Corona laat je niet gek maken

De Corona-pandemie en daarmee gepaard gaande gekte grijpen om zich heen. Steeds meer professionals zullen de komende weken vanuit huis werken. Op zich geen ramp natuurlijk, want er zijn genoeg faciliteiten beschikbaar om je werk online en vanuit huis te kunnen doen. Laten we vooral de rust en kalmte bewaren én realistisch blijven; don’t panic ZZP’er, ook dit gaat weer voorbij.  Deze tips helpen je de komende weken door. Heb jij ook handige thuiswerktips die je wilt delen met onze SpotOn Community? Laat het ons weten. Zo kunnen we elkaar helpen en steunen deze periode. Het komt sowieso allemaal weer goed!

Veel projecten kunnen prima vanuit huis gemanaged worden; veel Communicatie professionals gebruiken deze weken om hun communicatiestrategie te schrijven of bij te schaven, om hun social media-aanpak door te ontwikkelen en content te schrijven, plannen verder uit te werken, om (web)teksten te (her)schrijven of om planningen tot in de puntjes uit te werken. Dat kan allemaal prima vanuit huis.
Maar wat doe je nu met die ene afspraak met dat bureau de komende week. Of hoe doe je je werkoverleggen met je team op afstand? Deze tips helpen je de komende weken door.

1. Plan je conference call in via Conference Call
Zelf werken wij veel met Conferencecall.nl, waarbij je met één druk op de knop beschikt over een inbelnummer met pincode, die je kunt delen met de andere deelnemer(s). Niet per se om reclame te maken voor deze partij, maar het fijne is dat je niet een contract hoeft af te sluiten, geen maandelijkse kosten hebt en maar 12,4 ct per deelnemer per minuut betaalt. Ideetje?

2. Groeps chatten in Skype
Wauw, de wonderen zijn de wereld nog niet uit; je kunt heel handig een groeps chat aanmaken in Skype. Voeg eenvoudig je collega’s toe en start met chatten mét beeld. Geniaal. Blijf regelmatig in contact met je collega’s op deze manier.

3. Online groepssessies / break-out sessies
Laat de energie ook de komende weken lekker stromen met je collega’s. Om met elkaar in contact te blijven, kan je eens in een groeps Skype-call in aparte calls uit elkaar gaan. Om samen online aan een opdracht te werken. Zo blijf je lekker productief, positief én gemotiveerd.

4. Organiseer een virtuele stand-up
Als je op afstand werkt, kan het lastig zijn om aangehaakt te blijven bij je collega’s. Een virtuele stand-up, waarbij je met je team de voortgang van de vorige dag of plannen voor de nieuwe dag met elkaar deelt, draagt bij aan het teamgevoel en om met elkaar op één lijn te blijven.

5. Sluit je dag af met een ritueel (rock, dans, zing?)
Juist omdat de scheidslijn bij thuiswerken tussen werk en privé flinterdun is, is het belangrijk dat je het einde van je werkdag duidelijk markeert. Sluit je thuiswerkdag telkens op eenzelfde manier af en laat je niet te verleiden tóch die twee mails in je privétijd nog snel te beantwoorden. Hoe sluit je je werkdag dan wél af? Laptop/PC uit en uit het zicht, zet je favoriete nummer (lekker hard) op, rock, dans, zing lekker mee, of voer een luchtgitaarshow op; trek je joggingbroek aan en doe wat stretch- of ademhalingsoefeningen (lekker Zennnnn)of loop de trap een paar keer op en neer. Hop: je werk uit je hoofd, knop om, tijd voor privezaken.

Connect & interact
Met elkaar kunnen we deze periode de meerwaarde van de digitale transformatie aan den lijve ondervinden en ervan leren. Ook van het samenwerken bij crisiscommunicatie – want hoe communiceer je met je medewerkers, klanten en andere stakeholders, als iedereen massaal thuiswerkt? Laten we vooral het hoofd koel houden en met elkaar in contact blijven. Let’s connect & interact!

Wat is jouw thuiswerktip?
Heb jij ook een handige thuiswerktips die je wil delen met onze SpotOn Community? Laat het ons weten!
Zo kunnen we elkaar helpen en steunen deze periode. Het komt sowieso allemaal weer goed!

Tot slot: let op spam mails!
Er zijn veel spam mails in omloop over het coronavirus, met een link naar ‘intranet’, vanuit ‘de directie’. Die leidt vervolgens naar een nagemaakte site, waarbij criminelen je inloggegevens in handen hebben. Dus wees alert!
Deel dit artikel